Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Gå til forsiden skde.no

Store geografiske forskjeller i bruk av pacemaker-inngrep

I opptaksområdet til sykehuset Østfold er andelen av befolkningen som får pacemaker-operasjon dobbelt så stor som i opptaksområdet til Helse Førde.

Publisert 17.02.2025
Sist oppdatert 26.02.2025
Liten, rund og flat boks med to tynne ledninger

Foto: Colourbox

Stadig flere nordmenn får innlagt pacemaker, men den geografiske variasjonen er stor.

I midten av januar i år ble det kjent at dronning Sonja hadde fått operert inn pacemaker, ti måneder etter kong Harald fikk det samme. Men de to er langt i fra alene, for i Norge får stadig flere operert inn pacemaker og hjertestarter.  

Fra 2016 til 2023 økte antall inngrep fra 4300 til 5050, noe som er en økning på 18 prosent. Det viser en fersk analyse fra Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE).  

Stor geografisk variasjon 

Analysen til SKDE viser også at det er stor geografisk variasjon i innsetting av pacemakere og hjertestartere. 

Opptaksområdene med høyest rate utfører om lag dobbelt så mange inngrep per 1000 innbyggere sammenliknet med opptaksområdet som utfører færrest inngrep. 

Førde, Nord-Trøndelag, Diakonhjemmet og Innlandet har lave rater, mens Østfold, OUS, Telemark og Nordland har høyest rater. 

Rundt 75 prosent av inngrepene ble utført i pasientenes egne helseforetak, men det er store forskjeller mellom ulike områder. 

Det er flest menn som får inngrepet (65 %). 

Økning skyldes aldrende befolkning 

Gjennomsnittlig alder ved innsetting av pacemaker eller hjertestarter var 75 år i 2023. Økningen i antall inngrep kan derfor i all hovedsak forklares med en aldrende befolkning. 

SKDEs analyser av flere andre spesialisthelsetjenester til eldre viser det samme, en økende bruk av tjenester på grunn av en økende eldrebefolkning. 

Analysen er basert på data fra Norsk Pasientregister (NPR).